Blogg,  Ekonomi,  Hobby & fritid,  Teknik

Gunilla von Platen

Som kvinna och framgångsrik entreprenör blev Gunilla von Platen tillfrågad om hon ville leda programserien ”The Apprentice Sverige” i TV4 som de spelade in år 2021. Efter lång överläggning sa hon ja. Programmet handlar om hur från början tolv deltagare tävlar om en investering på över en miljon svenska kronor till sin verksamhet.

Det är Gunillas uppgift att sålla agnarna från vetet och välja ut den som hon anser vara bäst lämpad och har det bästa projektet. I programmet visar hon en tuff sida och sätter deltagarna på plats vecka efter vecka. Men vem är Gunilla som privatperson? Här berättar vi om hennes liv.

Om Gunilla von Platen

Som barn växte hon upp i Turkiet men hennes släkt kommer egentligen från Syrien. Redan i treårsåldern flydde hon med familjen till Sverige. Gunillas bror heter Edip Samuelsson och bor här i Sverige. Han är advokat i Göteborg och har behövt kämpa för att hålla sig kvar i advokatsamfundet. Anledningen till att de vill utesluta honom är att han ska ha läckt information om sin klient till ett vittne. När Gunilla blev tillfrågad om en intervju ville journalisterna ha med hennes bror men då såg hon till att det inte skedde. Trots allt var det ju henne de hade bjudit in, inte hennes bror.

När Gunillas vän dog tog det väldigt hårt på henne eftersom hennes stöd i livet betydde så mycket. Tack vare att Gunillas farmor varit en så stark förebild för henne har hon dock funnit en styrka inom sig. Denna styrka har fått henne att övervinna allt motstånd och vända motgångar till framgångar. Jantelagen har hon aldrig hållit sig till. Hennes mor har ofta varit sträng mot henne och Gunilla har ibland känt att hon saknat backning ifrån hennes sida. Men nu har hon förstått att stödet alltid funnits där. De hade ett långt samtal med varandra där hennes mor förklarade att hon bara önskat skydda sin dotter.

Familj & Släkt

Gunillas första man heter Tomas. När de träffades var hon väldigt blyg privat fast hon var företagsledare i yrket. Han var redan gift vilket ställde till det. Men han skilde sig och så blev de ett par. Tyvärr hade han alkoholproblem och många affärer. Det var till slut hans otrohet som gjorde att förhållandet tog slut.

Alfred von Platen heter Gunilla von Platens nuvarande make. Han är daytrader och först trodde Gunilla att han var en rik snobb men hon ändrade fort mening. Istället blev det en het kärleksaffär som nu har resulterat i fyra barn. En flicka och tre pojkar. Först kom Ludwig och sedan Elizabeth. Sedan fick Gunilla deras bröder Gabriel och Emanuel. De är alltså fyra syskon och står varandra nära.

Karriär

Gunilla von Platen har under sitt liv skapat sig en bra förmögenhet. Genom sin kämpaglöd och nyfikenhet har hon lyckats med det mesta hon har tagit sig an. Detta har resulterat i många framgångar. Men vägen har varit kantad av mycket drama och hon har verkligen varit tvungen att visa sina armbågar.

Hennes första företag heter Xzakt Kundrelation. Det startade hon år 2000 som frånskild och luspank. Eftersom allt hängde på att företaget gick bra arbetade Gunilla dygnet runt för att få det att fungera. Att hennes affärspartner lurade henne på pengar gjorde inte saken lättare. Hennes hälsa tog stryk men hon gav inte upp. Tur var det för företaget gick bra och de öppnade flera filialer. År 2017 såldes det till riskkapitalbolaget Altor. Sedan dess har hon haft styrelseuppdrag i flera företag.

Att hjälpa andra har varit en självklarhet för Gunilla. Bland annat startade hon ”Stiftelsen 100%” år 2006 tillsammans med Mats Qviberg och Douglas Roos. Syftet är att barn ifrån både Irak och Syrien, oavsett religion, ska kunna gå i skolan, få tak över huvudet och mat. Barnen bor på barnhemmet Damaskus.

Utmärkelser

Med sitt framgångsrika sätt har Gunilla von Platen löst många svåra problem. Detta har gjort att hon lyckats att skapa framgång. Genom sin strävan att skapa bra entreprenörskap och företagsanda har hon därför blivit uppmärksammad av många. Flera utmärkelser syns i hennes utmärkta CV. Här listar vi några:

  • 2006 Årets stjärnskott av Ernst & Young & Entrepreneur of the Year i Norr
  • Utmärkelser för entreprenörskap
  • 2015 Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framstående entreprenörskap
  • 2019 nominering till National Global Woman och Award i kategorin Global Woman Leadership Award
  • Utnämnd till Svenskt Näringsliv ambassadör

Andra prestationer

Utöver sitt entreprenörskap har Gunilla von Platen även medverkat i media. Listan visar en del som hon har företagit sig.

  • 2007 sommarvärd i Sveriges Radio
  • 2009 Draknästet på SVT
  • 2016 Nobelstudion på SVT,
  • 2020 självbiografin Draknästet
  • 2021 The Apprentice Sverige och var programledare

Vid sin medverkan i Nobelstudion diskuterade hon hur medarbetare kan få motivation och om incitamentsbaserad bonuslönesättning fungerar som morot. Med sin ringa ålder kan Gunilla säkert göra den här listan mycket längre framöver. Låt oss se vad hon tar sig för härnäst.