Blogg,  Hobby & fritid

En värmeväst för optimal komfort

Hjälp din kropp att behålla värmen när det är kallt utomhus. På så sätt sparar du själv energi och behåller fokus för de stunder du faktiskt behöver det. Även om värmevästar främst används av jägare kan en värmeväst även användas vid andra aktiviteter utomhus när du vill hålla dig varm.

Typ av aktivitet

När kommer du att använda din värmeväst? Är det endast för jakt? Eller kommer du att behöva den för att gå ut med hunden, skyffla snö eller för mer ansträngande aktiviteter? Det finns värmevästar för alla tillfällen men det gäller att du hittar en värmeväst anpassad efter aktiviteten du kommer att utföra.

Om du för exempel köper en värmeväst som passar alldeles utmärkt för stillasittande jakt. Kommer den att vara alldeles för varm för att använda under mer ansträngande aktiviteter. Och vice versa, en värmeväst anpassad för cykling eller liknande passar inte för lugnare aktiviteter.

Flera olika värmeinställningar

Om du vet med dig att du kommer att använda din värmeväst för flera olika sorters aktiviteter och även under olika väderförhållanden är det smart att välja en värmeväst med flera olika värmereglage. De allra flesta väljer en väst med tre olika temperaturinställningar för att kunna reglera värmen efter aktivitet och väder.

Oroar du dig över säkerheten?

Även om värmevästar går på el är säkerheten inget du behöver oroa dig över. De allra flesta värmevästar går till och med att tvätta i tvättmaskinen om det behövs. Förutsatt att du tar ut batteriet först! Det enda som faktiskt kan bli farligt med en värmeväst är om litiumbatteriet skulle gå sönder av någon anledning. Men det går enkelt att lösa genom att kasta det trasiga batteriet och byta ut det mot ett nytt.

Design och passform

Även om en värmeväst sitter under flera lager av kläder är de flesta ute efter en speciell design som passar personligheten. Som tur är finns det flera olika färger och mönster att välja mellan.

Det som däremot är viktigt är passformen. En värmeväst som inte sitter ordentligt värmer dig inte ordentligt. Se därför till att prova värmevästen ordentligt innan du bestämmer dig för märke, modell och storlek. Rätt passform gör att du får ut maximalt möjliga av din värmeväst.

Batteriets storlek och placering

Fundera över hur du kommer att använda din värmeväst och vid vilka aktiviteter. Eftersom en värmeväst alltid har ett batteri är det smart att se över vart det är placerat och hur skrymmande det är. Du vill inte att batteriet ska vara i vägen för dig då du lägger an mot ett djur under jakten. Eller stör dig då du sportar under vintern.

Storleken på batteriet kan variera avsevärt mellan olika märken och modeller. Om det är viktigt för dig att batteriet är väldigt litet och tar så lite plats som möjligt är det en sådan värmeväst du bör leta efter. Men oftast är batteriet i form och storlek av en vanlig mobiltelefon.

Men ha i åtanke att ju billigare priset är ju större är batteriet. Detta stämmer självklart inte i alla fall men i de allra flesta. Eftersom batteriet är den dyraste komponenten i en värmeväst hänger priset ihop med storleken på batteriet.