Blogg

Varför hostar man mer på kvällen

Varför hostar man mer på kvällen?

Sure, vi har alla varit där, ligger i sängen på kvällen redo för att sova och plötsligt börjar vi hosta mer än vanligt. Även om det är besvärligt, så är det inte konstigt, och det finns en vetenskaplig förklaring till varför vi ofta hostar mer på kvällen.

Anatomi och fysiologi

Först och främst har det att göra med vår kroppsposition. När vi ligger ner, gör det det lättare för slemmet att samlas i halsen, vilket orsakar en önskan att hosta för att rensa det. Dessutom, på kvällen blir våra luftvägar mer känsliga eftersom det finns färre skyddande funktioner som är aktiva jämfört med den tid på dagen då vi är vakna.

Orsak Förklaring Åtgärd
Kroppsläge Slem samlas lättare i halsen när vi ligger. Prova att sova med flera kuddar för att höja huvudet.
Aktivitet i lungorna På natten minskar skyddsfunktionerna i lungorna. Undvik rök och andra irriterande ämnen innan sänggåendet.
Inomhusmiljö Inomhusluften kan vara torrare på natten. Använd en luftfuktare i sovrummet.

Miljöfaktorer

Det är säkert ni har märkt att en del miljöer gör att man hostar mer. Till exempel, i ett mycket uppvärmt rum med lite fuktighet kan luftvägarna bli torra, vilket leder till hosta. Att sova med munnen öppen kan också torka ut slemhinnorna i halsen och orsaka irritation och hosta.

Några tips för att minska nattlig hosta kan innefatta:

  • Håll rummet svalt och luftfuktigheten på en rimlig nivå.

  • Att undvika att dricka alkohol eller röka före sänggåendet kan också hjälpa till att minska hosta på natten.

Kom ihåg, om din nattliga hosta fortsätter att vara problematisk, eller om du är bekymrad över det, bör du prata med en läkare.