Blogg

Hur tidigt kan man ta ett graviditetstest

Hur tidigt kan man ta ett graviditetstest?

Funderar du på hur tidigt du kan ta ett graviditetstest? Svaret är det beror på typen av test du väljer. Vissa test kan ge dig pålitliga resultat redan några dagar efter att du har missat din menstruation, medan andra kan kräva att du väntar lite längre.

Vad säger experterna?

Enligt hälso- och medicinexperter kan det vara bäst att vänta tills din kropp har tillräckligt höga nivåer av graviditetshormonet hCG. Det kan ta upp till två veckor efter befruktning för nivåerna att bli tillräckligt höga för att bli upptäckta av de flesta hemmagjorda graviditetstester.

Varför är tidpunkten så viktig?

Att testa för tidigt kan ge ett falskt negativt resultat. Om du tar testet innan ditt hCG-nivå är tillräckligt högt, kan testet inte läsa av den lilla mängd hCG som finns i ditt system vilket kan ge ett missvisande resultat. Så timing är allt när det kommer till graviditetstester!

Typ av test Tidigast man kan testa Noggrannhet
Blodprov 7-12 dagar efter ägglossning 99%
Urinprov (hemtest) 14 dagar efter ägglossning 97%
Digitalt test 14 dagar efter ägglossning 99%
Snabbtest 14-21 dagar efter ägglossning 95%

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla är olika och dessa siffror bara är genomsnitt. Vissa kvinnor kanske producerar hCG tidigare än andra. Så, ”hur tidigt kan man ta ett graviditetstest?” beror egentligen på din egen kropp och vilken typ av test du väljer att använda! Kan du inte vänta med att ta reda på det? Kanske vill du prata med din läkare om ett blodprov. Lycka till på resan!