Blogg

Tre läckra glassefterrätter

Att avnjuta en välsmakande dessert är som att kröna en måltid med en smakexplosion av söta frestelser. I Sverige har vi lyckan att ha en rad talangfulla kockar som inspirerar oss med sina kreativa desserträtter. I denna artikel kommer vi att utforska tre olika sätt att tillreda en fantastisk dessert, där vi tar inspiration från olika svenska kockar, och där glass med kolasås spelar huvudrollen som en av de läckra alternativen.

Glass med klassisk kolasås och knapriga nötter

För denna första dessert hämtar vi inspiration från några av Sveriges mest framstående kockar. Börja med att tillreda din favoritglass, vare sig det är vanilj, choklad eller någon annan smak som lockar dina smaklökar. Förbered sedan en klassisk kolasås genom att smälta socker och smör i en kastrull och tillsätt grädde och vanilj för att skapa den silkeslena kolasåsen. Servera din glass med generösa mängder av den varma kolasåsen och toppa med knapriga rostade nötter för att ge desserten en extra dimension av smak och textur.

Semifreddo med kolasås och salt kolasnäcksströssel

För den andra desserten låter vi oss inspireras av svenska kockar som experimenterar med olika texturer och smaker. Semifreddo, en luftig och krämig halvfryst dessert, blir basen för denna läckra kreation. Blanda äggulor, socker och vaniljextrakt till en tjock kräm, och vänd sedan försiktigt ner vispad grädde för att skapa den lena semifreddon. För att ge desserten en touch av kolasötma, ringla över Tommy Myllymäkis kolasås och strö över ett knaprigt strössel gjort av krossade kolasnäckor blandade med en nypa havssalt. Resultatet blir en balanserad och förförisk smakupplevelse.

Glass med äppelkompott och krossade kolasnittar

För den tredje desserten tar vi inspiration från svenska kockar som älskar att använda lokala råvaror och skapa spännande kombinationer. Börja med att göra din egen glass med kolasås genom att blanda din favoritglassbas med generösa mängder av kolasås. För att komplettera den söta smaken av kolasåsen, servera glassen med en härlig äppelkompott. Skala och skiva äpplen och koka dem sedan i en kastrull med socker, kanel och lite citronsaft tills de blir mjuka och saftiga. Toppa din kolasås-glass med den varma äppelkompotten och strö över krossade kolasnittar för att ge desserten en extra knaprig och karamellig touch. Resultatet blir en harmonisk kombination av söta och syrliga smaker, perfekt för att avrunda en måltid.

Dessa tre dessertalternativ inspirerade av svenska kockar ger oss en glimt av deras kreativitet och passion för sötsaker. Med glassen och kolasåsen som den gemensamma nämnaren kan vi njuta av olika variationer av denna klassiska kombination och anpassa den efter våra egna smaker och preferenser.