Blogg

Så här kan du uppnå dina nyårslöften utan att gå i cirklar

Var ärlig, har du någonsin lovat att börja träna och äta mer hälsosamt? Har du någonsin satt ett mål för dig själv och gjort bra ifrån dig i början, men efter ett tag har allt fler ursäkter dykt upp tills den positiva rutinen försvinner helt och hållet? Har du undrat varför det alltid händer utan att kunna komma på svaret? Vi har alla varit där. Det är en grej att sätta nya mål för dig själv, men att följa dem kräver mer att skriva ner ord på en lista eller verbalt berätta om dem för dina vänner. 

Kanske vill du börja göra något oftare – som att ta fler promenader – eller att göra något som att spela på ditt casino utan svensk licens, vilket kan vara så bekvämt att göra på en vardagskväll. Oavsett vad det gäller så har vi har samlat ihop en del grejer som du kan göra för bygga upp din styrka och uthållighet inför det kommande året.

Skapa nya, realistiska mål för året

Målen som du bör sätta för året bör vara realistiska och mätbara. Fundera på vad du vill uppnå under året utifrån dina personliga intressen eller yrkesmässiga ambitioner. Prioritera dina mål och dela upp dem i kortsiktiga och långsiktiga mål som du kan arbeta mot. Varje månad, vecka eller dag borde ha en tydlig agenda som hjälper dig att nå de slutgiltiga målen. Skriv ner allting på ett anteckningsblock eller i din telefon för att hjälpa dig att organisera dina tankar och aktiviteter. Det kan vara bra att prata med någon om dina planer, särskilt om det är någon som du känner ger dig nyttig feedback och motivation.

Var inte för hård mot dig själv

Att uppnå dina mål kräver en del disciplin, men det är absolut minst lika viktigt att du inte pushar dig själv för hårt. För många händer det att man glömmer bort eller skippar sina dagliga mål, vilket leder till att man hamnar tillbaka vid början av motivationsresan. Det finns en fälla som du borde vara vaksam över: pusha inte för hårt. Det kan vara motiverande när man gör bra ifrån sig, men i vissa fall kan det hända att man inställningen att man kan göra mer än vad man tror. Även om det är en bra grej att vara positiv över sina förmågor så kan detta leda till exakt samma resultat som lathet. Det är sällan värt att offra pauser eller värdefulla sömntimmar, då hjärnan faktiskt behöver pauser mellan adrenalinkickarna. Om du inte lyssnar på din kropp och sinne så kan det leda till utmattning, eller i värsta fall utbränning.

Fördelar med att ha små steg mot ett stort mål

De två vanligaste nyårslöftena är att äta hälsosammare och träna. Har du någonsin undrat varför det är så vanligt för många att ge upp kort därpå? Svaret kan vara lättare än du tror. Vissa hade påstått att de inte har tillräckligt med disciplin, men det påståendet är rätt så kortfattat och ger egentligen ingen konkret förklaring.

För att framkalla motivation så behöver man någon slags belöning, och en av (om inte den absolut) bästa belöningen är att uppnå mål och kunna känna sig stolt över dem vinsterna. När vi sätter upp mål är det vanligt att sätta upp ett slutmål, och även om det är viktigt att ha ett större mål att jobba mot så kan det lätt bli för mycket att klara av om man inte delar upp det i mindre mål. Målen kan vara hur små och enkla som helst, så länge det är ett steg närmare så är det alltid värt att applådera till.

Sätt nyårslöften som är lätta att uppfylla och hålla

Vill du ha ett nytt mål inför 2023, men är osäker på vad det borde vara? Det finns många generella grejer som du kan göra för att förbättra ditt välmående. Kanske är det att studera dig något som du alltid har velat lära dig, oavsett om det är för professionella eller fritidsrelaterade ändamål.

En annan idé kan vara att bli mer tidseffektiv i dina vardagliga sysslor för att spara mer tid åt vila eller saker som du tycker om. Det går även att göra lite mindre grejer som att inte använda telefonen vid vissa tider på dygnet för att förbättra din energibalans. Många människor dricker inte tillräckligt med vatten. Om du inte får i dig den rekommenderade mängden så kan målet att dricka 2 lite per dag vara ett bra löfte.

Vad händer när du uppfyller dina löften?

Hjärnans funktioner är viktiga att förstå sig på om man vill göra förändringar. Hjärnan väldigt anpassningsbart verktyg. Om man lär sig att kontrollera den på rätt så kan man bygga nya förbindelser, vilket främjar nytt beteende som är mer hälsosamt. Det innebär ökad produktivitet och effektivitet, och ju mer man övar detta, desto lättare blir det. På så sätt kan man forma en ny version av sig själv som strålar mer än någonsin förr.