Blogg

Slott i Sverige

Vi har många vackra och unika slott i vårt avlånga land. När man ser bilder på slott är det lätt att drömma sig tillbaka och undra hur livet såg ut där under deras storhetstid.

I den här artikeln kan du läsa om olika slott och anledningen till varför så många av dem ligger i Skåne. Trevlig läsning!

Hur många slott finns det i Sverige?

Det beror lite på hur man räknar, en del säger att det finns runt 160 slott men då syftar de på slott som är välbevarade.

Hur många slott finns det i Sverige?

Om man inte är lika noggrann med vilket skick slotten befinner sig i finns det betydligt fler, då hamnar siffran ungefär på 220 stycken.

Sveriges äldsta slott

Det äldsta bevarade slottet i Sverige är Linköpings slott i Östergötland. Slottet byggdes på 1100-talet och i början användes det som biskopsgård. Idag är slottet ett landshövdingsresidens men har även ett stort museum.

Sveriges största slott

Det största slottet som går att hitta i Sverige är Stockholms slott i Gamla Stan. På 1200-talet började borgen Tre Kronor att byggas på platsen och under 1500-talet byggdes borgen även om till ett renässansslott. Slottet brann tyvärr ner i slutet av 1600-talet och byggdes upp igen i ny stil på 1700-talet. Idag har slottet en romersk barockstil. Slottet är ägt av svenska staten.

Sveriges vackraste slott

Det är lite svårt att på rak arm säga vilket som är Sveriges finaste slott eftersom det är en smaksak. Här är några svenska slott som är väldigt vackra och unika:

  • Läckö slott

Med sin vita fasad, röda tak och många spiror är Läckö slott riktigt pampigt. Slottet har barockstil och är öppet för allmänheten.

  • Drottningholms slott

Det här är faktiskt kungen och drottningens officiella bostad och det första världsarvet i Sverige.

  • Stora Sundby

ISödermanland finns Stora Sundby, ett storslaget slott i romantiskt riddarstil. Slottet är idag privatägt men delar av det är öppet för allmänheten.

Kungliga slott

När man pratar om kungliga slott så syftar man på de elva slott som den svenska staten äger och som kungen har dispositionsrätt till. Det är följande:

  • Drottningholms slott
  • Gripsholm slott
  • Gustav III:s paviljong
  • Haga slott
  • Kina slott
  • Stockholms slott
  • Rosendals slott
  • Rosersbergs slott
  • Strömsholms slott
  • Tullgarns slott
  • Ulriksdals slott

Slott i södra Sverige

Det finns många slott i södra Sverige, speciellt i Skåne, där det även finns väldigt många herrgårdar. Varför det finns så många slott just där har med att göra att den skånska adeln från början var en dansk adel, vilket gjorde att de hade en annan typ av ekonomi och mer rikedomar än adeln i Sverige. De hade dessutom en blomstrande tid under 1500-talet. Det är även förklaringen till varför många skånska slott har anor från den tiden.

Om man bara ser till slott som finns än idag och inte räknar med vare sig slottsruiner eller herrgårdar finns det faktiskt runt 80 slott i Skåne.

Slottet Sverige

Ett annat stort svenskt slott 4 bokstäver är Tidö slott som ligger vid Mälaren i Västmanland. Den äldsta delen av slotten byggdes på 1400-talet och sedan har det sakta men säkert ökat i storlek under tidens gång. Idag är slottet ägt av släkten von Schinkel.

Olika färger på slott

Alla Sveriges slott ser givetvis olika ut och har även olika färger. En del är gräddvita, andra gula och en del är gråa som sten. Det finns även några som är lite färggladare, som exempelvis rosa eller röda.

Rosa slott Sverige

Det finns flera rosa slott runtom i Sverige, även om det inte är den vanligaste färgen. Gärnäs slott är ett exempel och det ligger på Österlen. Även det kungliga Kina slott är rosa.

Skånelaholm slott är ett annat exempel. Namnet är lite missvisande för det ligger vare sig i Skåne eller Laholm, utan i Skånela socken som tillhör Sigtuna kommun. Slottet uppfördes 1639–1643 men fixades till 1890.

Röda slott

Det finns faktiskt flera olika slott som är röda. Ett rött slott i Sverige som många säkert känner igen är Hjularöd slott som ligger i Skåne. Det var nämligen där de spelade in den omtyckta julkalendern Mysteriet på Greveholm.

Sverige slott i ruiner

Det finns även gott om slottsruiner i Sverige. En del gamla slott föll i krig och en del blev dessutom ruiner för att de övergavs. Sedan fanns det några som brann ner och aldrig byggdes upp igen. Två kända slottsruiner är Borgholms slott på Öland och Bohus fästning i Bohuslän. Bohus fästning har dessutom gett namn åt landskapet Bohuslän.

Slott i Sverige att besöka

Det går att besöka många slott i Sverige, både kungliga och även privatägda. Oftast är dessutom bara en del av slotten öppna för allmänheten, men det gör inte ett besök mindre intressant. Är det något specifikt slott du är sugen på att besöka rekommenderar vi att du kollar upp deras öppettider i förväg.