SONG1
Blogg

Per Eggers – en mångfacetterad skådespelare och sångare

År 1975 utexaminerades eleverna från Statens Scenskola i Malmö, och bland dem var den unge Per Eggers. Anade han då hur hans karriär skulle se ut? Hade han drömmar att få huvudroller i storfilmer? Att bli skådespelare i utländska produktioner kanske? Eller drömde han egentligen om att bli en stor sångare? Livet blir sällan som man tänkt sig, men Per Eggers har ändå haft en helt fantastisk karriär.

Snabbfakta om Per Eggers:

Ålder71 år
FöddUndersåker i Jämtland
FamiljEnsamstående
SläktCatrin Eggers (syster), Peter Eggers och Maria Eggers (systerns dotter)

Per Eggers en skådespelare vi ofta fått se

Det är fantastiskt med skådespelare som Per Eggers, som år efter år dyker upp i de mest skilda sammanhang. Det är väl också ett bevis för att han är en god skådespelare, som förutom att han har teknikerna, också lägger ner sin själ i tolkningarna av rollerna. 

Han har t.ex varit med i en av Lasse Åbergs “Sällskapsresan”, nämligen den tredje i ordningen, “SOS – en segelsällskapsresa”. Dessutom har han medverkat i oerhört framgångsrika TV-serier som “Goda Grannar”, där han var en av stamkunderna på Iris Café, “Nöjeskompaniet” och “Rederiet”.

På “Nöjeskompaniet” jobbade han med Johannes Brost, en annan långlivad och flitigt spelande skådespelare, och de gjorde bland annat det minnesvärda numret “Säg Hej till publiken!” Där spelade faktiskt Per en docka som buktalaren (Johannes Brost) talade igenom! Per Eggers har genom sina många olika uppdrag fått arbeta med kanske de flesta i Sveriges skådespelar-elit. 

Att vara med i TV-serier har säkert varit ett bra komplement till Per Eggers alla jobb på teatrar och bättrat på hans inkomst avsevärt. Han har varit på Stockholms Stadsteater, Intiman, Chinateatern och Göta Lejon. Rollerna på teater- och musikalscenerna har bland annat varit “Folkfiende”, “Little Shop of Horrors” och “Skönheten och Odjuret”.

Album med Per Eggers sång

Per Eggers är också en skicklig sångare, en tenor, och 1990 gjorde han ett vinyl-album med sånger. Det hette “Eggers Pärlor” och innehöll sånger av så skilda kompositörer som Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Hank Williams och Jimmie Rodgers. Albumet blev väl inte någon stor framgång, men visar ändå vilken mångfacetterad sångare han också är. 

En av sångerna han sjöng på albumet var “When My Little Girl is Smiling”, och det är en låt av Gerry Goffin och Carol King, som först den spelades in av “The Drifters”. Många skulle nog säga att Per Eggers, med sitt eget karaktäristiska leende inte har så stora problem med få en flicka att le.

På 90-talet sjöng han också en sång till en animerad film som blev mycket populär: “Alladin”. Sången hette “Arabiska Natt” och det är förmodligen där som de flesta har hört Per sjunga. Han har också medverkat med sin röst i många andra produktioner, t.ex. som Flopp i barnserien Bing.  

Det är ju ändå som skådespelare Per Eggers har haft störst framgång, och att endast jobba med rösten i animerade filmer och barnprogram är verkligen ingen liten sak. Det kräver också sin skådespelare, och kanske också att man har en tilltalande och personlig röst. 

Per Eggers idag

Per Eggers är fortfarande verksam, trots att han passerat pensionsåldern med flera år. Det är väl också något som vittnar om en stor skådespelare, att hen bevara passionen för skådespeleriet och scenframträdanden. För även om Per inte blev en skådespelare med huvudroller i stora filmer, så kan han väl räknas till Sveriges stora skådespelare. 

Per Eggers filmer och tv-program i urval

  • På Kurs med Kurt
  • Den Tragiska Historien om Hamlet  – Prins av Danmark
  • Rederiet
  • Goda Grannar
  • SOS – En segelsällskapsresa
  • Svensson Svensson
  • Kvinna med Födelsemärke
  • Den Gråtande Ministern
  • Bert
  • Lovisa och Carl Michael