ACTOR1
Blogg

Mustapha Aarab – känd skådespelare vid 17 års ålder

Han kom till Sverige år 2017. Då var han 13 år och hade aldrig förr stått framför en tv-kamera. Fyra år senare blev han guldbaggenominerad för bästa manliga huvudroll efter sin insats som John-John i filmen Vinterviken. 2022 är han aktuell igen med en roll i filmen Josef.

Snabbfakta om Mustapha Aarab

Fullständigt namnMustapha Aarab
ÅlderFödd 2004, födelsedag den 19 januari
Längd180 cm
Känd förSkådespelare, mest känd för rollen som John-John i filmen Vinterviken

Mustapha Aarab fick sin första filmroll i åttan

Mustapha Aarab är ursprungligen av Marockansk nationalitet och kom till Sverige som 13-åring tillsammans med sin mamma. Väldigt lite är känt om hans liv i Marocko eller om hans övriga familj där, men det sägs att han som litet barn var förtjust i att lära sig olika dialekter. Efter ankomsten till Sverige bosatte sig den lilla familjen i Johanneshov och Mustapha började i den svenska skolan.

När han gick i åttan kom det upp ett anslag på hans skola om att man sökte en skådespelare till serien Björnstad. Ett viktigt kriterium var att skådespelaren skulle kunna prata arabiska, och eftersom Mustapha var den enda på skolan som pratade flytande arabiska tyckte hans kompisar att han skulle söka. Det gjorde han – och fick rollen.

Mustapha Aarab fick roller i Vinterviken 2021 och filmen Josef 2022

Inspelningen av Björnstad gick bra, och det dröjde inte länge förrän Mustapha Aarab blev tillfrågad om att vara med i en ny produktion. Den här gången handlade det om en nyproduktion av filmen Vinterviken som kom ut första gången 1996. Det var detta som blev hans stora genombrott. 

Inför guldbaggegalan 2021 var Mustapha Aarab en av de nominerade för bästa manliga huvudroll. Det är förstås stort även om det i slutänden var Jonas Karlsson som tog hem priset. 2022 kunde vi se Mustapha på vita duken igen i en ny produktion, denna gång i kortfilmen Josef som handlar om manlighet och rasism.

Mustapha Aarab och de andra guldbaggenominerade för bästa manliga huvudroll 2021

  • Jonas Karlsson – Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
  • Mustapha Aarab – Vinterviken
  • Erik Enge – Tigrar
  • Gustaf Skarsgård – Utvandrarna

Mustapha Aarab på Instagram och TikTok

Det finns två öppna konton på Instagram som skulle kunna tillhöra Mustapha Aarab: @mu5t4ph4fr och @mustapha_aarab__. Det kan dock inte uteslutas att något av dem, eller kanske båda två, är skapat av någon annan. Bilderna är till viss del samma på båda kontona, och föreställer nästan uteslutande Mustapha Aarab själv. En annan likhet är att båda kontona mestadels har väldigt korta captions som är skrivna på engelska.

På TikTok finns en lång rad konton med namn som liknar Mustapha Aarab. Ett av dem, @mu5st4ph4, har dock överlägset flest följare, ungefär 120 000, så det är troligt att det faktiskt tillhör stjärnan på riktigt. Där finns också väldigt många inlägg, bland annat en hel del filmer på Mustapha Aarab som dansar och mimar till musik. Att döma av TikTok har Mustapha Aarab också ett stort intresse för kläder.