FOOT1
Blogg

Falkenbergs Jesper Karlsson blir fotbollshjälte

Den här artikeln kommer att visa hur en pojke från Falkenberg kan göra en oerhört snabb idrottskarriär och få eftertraktade kontrakt både i Sverige och utomlands. Sverige har en lång fotbollstradition och den internationellt mest kände fotbollsspelaren idag är nog Zlatan Ibrahimovic. Kommer Jesper Karlsson att nå den nivån?

Snabbfakta om Jesper Karlsson:

FödelseortFalkenberg
Födelseår1998
ArbeteFotbollsspelare
PositionYtter

En fantastisk karriär inom fotbollen

Jesper Karlsson började sin karriär tidigt, eller åtminstone började han spela tidigt. När han var fyra år började han att träna i en klubb, IF Böljan i hemstaden Falkenberg. Det gick väldigt bra, för redan när han var 14 år debuterade han i A-laget, division 4. Som 17-åring började han spela för klubben Falkenbergs FF.

Enligt FIFA 18 rating får han höga poäng för dribblingar, bollkontroll, acceleration samt balans. Han utmärks som en “teknisk dribblare”. Lönen beräknas till 1500 Euro enligt FIFA:s klassificeringssystem. 

Jesper Karlsson i Falkenberg FF

Jesper började tidigt i den fantastiska klubben Falkenberg FF. Han har spelat mycket i Superettan samt i Allsvenskan om vartannat, och från och med säsongen 2022 är han uppe i division 1. 

När Jesper Karlsson kom dit 2015 fick han en väldig framgång som anfallare och blev en viktig del av Falkenbergs anfall. Han gjorde själv inte mindre än sju mål under den första säsongen. 

Jesper Karlsson i IF Elfsborg

Efter det skrev Jesper Karlsson på kontrakt för klubben IF Elfsborg – ett kontrakt på fem år. Det är en klubb som har sitt säte i Borås i Västergötland. Klubben var med i Allsvenskan redan 1926 och fortsatte där fram till 1954. Den kom tillbaka till Allsvenskan 1997 och år 2001 samt 2003 vann de Svenska Cupen. 

Han har kallats Elfsborgs “stora utropstecken” och gjorde hela åtta mål under en säsong i Allsvenskan för klubben. Det blev mycket intresse för honom både nationellt och internationellt och från och med 2020 har Jesper Karlsson haft kontrakt för klubben AZ Alkmaar. Det är en nederländsk klubb som grundades 1967. 

På Facebook om Jesper Karlsson

Söker man information om Jesper Karlsson på internet hittar man en del. Intresset för fotboll är stort, inte minst bland män, och om man ska få män att sätta sig ner och läsa någon text är det ett bra sätt att skriva om fotboll. 

Detta gör att en del män även går in på Facebook ibland och läser lite. För övrigt är mycket av informationen på sociala medier om fotboll och spelare som Jesper Karlsson, inrymd i korta filmklipp. Ett bra exempel är Facebook-sidan “Fotbollskanalen”, där man lätt hittar filmklipp som intervjun “Succéspelaren Jesper Karlsson om tuffa barndomen”. 

Tandläkaren Jesper Karlsson

Det finns många män i Sverige som heter Jesper Karlsson, hundratals faktiskt. En tandläkare i Gubbängen i Enskede heter samma som fotbollsspelaren och det lär han säkert fått höra många gånger. 

Skillnaden i yrke, ålder och boningsort gör ändå att det inte är så stor risk för förväxling. Jesper Karlsson som spelar fotboll är i Holland, medan tandläkaren bor i Enskede. Tandläkaren är i 50-årsåldern medan fotbollsproffset inte är mer än 24 år. Jesper Karlsson den äldre är alltså tandläkare, medan den yngre är fotbollsspelare och teknisk dribblare. Om denne också har någon utbildning till något “riktigt” jobb är oklart. 

Det ska även finnas en Jesper Karlsson som är skicklig inom innebandy. Där kan finnas risk för förväxling eftersom fotboll och innebandy båda är bollsporter, och de båda männen är mellan 20 och 30 år. 

Ytterligare en Jesper Karlsson är mäklare som bor och arbetar för mäklarfirman Bjurfors i Jönköping. 

Blir Jesper Karlsson en fotbollsspelare i nivå med Zlatan?

När man är utomlands till exempel på den sydamerikanska kontinenten, verkar det som den mest kända svensken är Zlatan Ibrahimovic. Ja, han är ju svensk men har inte direkt ett vanligt svenskt namn, likväl uppfattas han som “svensken”. Fotboll är otroligt stort och populärt i många delar av världen, åtminstone bland män. 

Med tanke på Jesper Karlssons otroligt snabba karriär, och att han antagligen har många år kvar som fotbollsproffs och skicklig dribblare, kan man undra om han kommer att bli lika känd utomlands. Bara tiden kan svara på det.

Några av Jesper Karlssons klubbar:

  • IF Böljan
  • Falkenbergs FF
  • IF Elfsborg
  • AZ Alkmaar