Blogg

Hur många tänder ska man ha

Hur många tänder ska man ha?

Du kanske undrar, ”hur många tänder ska man innerligtvis ha?” Sanningen är att antalet tänder i människans mun varierar. För att föra klarhet i denna fråga, låt oss bryta ner det för dig, så häng med!

Typ av tänder Antal tänder Vid vilken ålder?
Mjölktänder 20 6 månader – 2 år
Vuxentänder 28-32 6 – 21 år
Visdomständer 0-4 17 – 25 år

Merit Om Mjölktänder

Från barnsben vet vi att vi börjar med 20 mjölktänder. Dessa är de första som bryter igenom vid ungefär 6 månader till 2 år. Men vänta, berättelsen slutar inte här, sätt dig ner och håll fast!

  • Lektion om livslängd: Mjölktänder kommer att börja falla ut vid omkring 6 års ålder och fortsätta fram till åldern av 12 år.
  • Tid för byteshandel: Dina mjölktänder kommer successivt att bytas ut mot vuxentänder, vilket för med sig en hel del tandfén-besök!

Vuxentänder – Vad ska du förvänta?

Efter mjölktänderna kommer vuxentänderna. Normalt har vuxna 28 till 32 tänder. Men varför den variationen? Jo, det beror på den mest kontroversiella tanden av dem alla – visdomstanden.

Visdomstanden, även känd som den tredje molaren, är oförutsägbar. Vissa av oss får alla fyra, vissa får bara en eller två, och andra får inga alls. Så, om du räknar med alla fyra visdomständer, då har du möjlighet att skryta med hela 32 tänder!

Så, ”hur många tänder ska man ha?” Svaret är, det varierar! Var du en av de lyckliga som fick alla fyra visdomständer? Eller hörde du aldrig från dem? Det är inte så lätt att svara, hoppas det här gett dig lite perspektiv!