castle
Blogg

Bjertorp slott – en modern nostalgitripp extra allt

Slottet på den vackra Varaslätten är välbesökt av flera anledningar. Miljöerna, maten, dryckerna och upplevelserna! Här kan man köpa allt från övernattningar till bröllop med egen festfixare. Faktiskt så kan man hyra hela slottet om man har råd. Det låter ju väldigt dyrt alltihop men egentligen behöver man inte mer än någon hundralapp för en loungemeny och en väldigt trevlig upplevelse. 

Snabbfakta om Bjertorp slott

ÄmneBjertorp slott
VarKvänum, Västra Götaland
ÄgareFastighetsägare: Svante Andersson och Anna Ellhage.Slottshotell och restaurang drivs av Winn Hotel Group AB
UtbudRestaurangHotellvistelse:svit, dubbelrum, enkelrum eller jaktvillan.Paket: Nyårspaket, Julpaket, slottsdygnet, tvådagarspaket, weekend, kär på slottetpaket, gourmetpaket, seniorpaket, vandringspaket, cykelpaket, golfpaketKonferens Hyr hela slottet

Var ligger Bjertorp slott?

Bjertorps slottshotell ligger på ett naturskönt läge i Kvänum, på Varaslätten i Västra Götaland. Ägarna Svante Andersson och Anna Ellhage har ett bildat bolag, Bjertorp Slott Fastighets AB, som arrenderas till och drivs av Winn Hotel Group AB. Winn Hotel Group AB driver tretton unikt profilerade hotell runt om i Sverige med slogan “Vi bygger inte en hotellkedja, vi bygger en hotellkänsla!” 

Just slottet i Bjertorp används som hotell med tillhörande restaurang och konferens, har förutom övernattningar en mängd olika paket att köpa, exempelvis golfpaket eller “kär på slottetpaketet”. Ett annat förslag skulle kunna vara att hyra in sig i jaktstugan och gå på olika sevärdheter och aktiviteter som området bjuder på. Varför inte paddla kanot på Hornborgasjön en solig dag och sedan avnjuta en trevlig måltid och god öl på Qvänum mat och malt?

Mat och event på Bjertorp slott

På Bjertorp slott kan man avnjuta frukost, lunch, afternoon tea, middag eller loungemeny från  det prisbelönta köket som har klassificering “mycket god klass” i White Guide. Förutom maten är restaurangen känd för hög mysfaktor, utmärkt service och att vara välbesökt. Öl och vinsorter är ytterligare en av restaurangens starka sidor, och i baren finns gott om goda cocktails.

Julbord på Bjertorp slott

Några event under året är Jul på slottet och nyårsfirandet som är väl värda att ta upp i sammanhanget. Julbordet på Bjertorp slott serveras från den 26 november och fram till 18 december. Här serveras maten till bordet i flera turer. Köper man lunchen får man tre serverade tallrikar, och köper man kvälls- eller söndagsbordet får man fem tallrikar serverade. Här ingår förstås mer än så, så kika in på hemsidan och titta, ja det finns bilder också, och man behöver boka i förväg. 

Paket på Bjertorp slott

Det finns även ett julpaket med övernattning, och det kanske kan vara en bra idé om man vill besöka julmarknaden. Bjertorp slott skriver själva att “Bjertorp Slott bjuder in till en mysig julmarknad med ett 20-tal utställare i magasinet utanför slottsporten. Passa på att handla julklappar och julmat i ett vackert landskap. Tomten är på plats och tar emot barnens önskelistor. Man kan även ta en tur med häst och vagn.”

Sedan var det nyårsfirandet, och vad är väl en bal på slottet….om inte alldeles, alldeles underbar? Mingel i slottshallen med bubbel och munsbitar. Nyårsmiddag med årstidens råvaror och stora smaker. Efter maten är det livemusik och på tolvslaget champagne och fyrverkerier i slottsparken. Innan du åker hem får du vickning, och du kan med mätt mage och glatt humör lämna din glassko på trappan i denna sagas slut.

Kulinariska prisexempel:

 

  • Frukost 250 kr
  • Lunch 155-250 kr
  • Afternoon Tea ännu ingen prisuppgift då detta startar våren 2023
  • Middag 675-1095 kr
  • Loungemeny 95-315 kr

Event prisexempel:

  • Julbord 450-710 kr
  • Nyårsfirande 1485 kr, drycker tillkommer

En varning, dock!

Slottet sägs vara hemsökt av en äldre herre som tycks vara väldigt morgonpigg. Det sägs att både anställda och gäster vittnat om att denne herre börjar flytta möbler och ställa saker i ordning redan från sextiden på morgonen. Han ska vara snäll, bortsett från respektlöshet för sjusovare. Därmed utfärdas en (mild) varning för spöken. Är du inte så räddhågsen så rekommenderas att ta med öronproppar.