Blogg

A-kassa vid egen uppsägning

Vad är a-kassa vid egen uppsägning?

Jo, gåtan om a-kassa vid egen uppsägning skapar förvirring och det finns många frågor kring detta. Men, inte oroa dig, här är svaret för dig.

När du säger upp dig själv, det vill säga gör en egen uppsägning, kan du inte få a-kassa under de första 45 dagarna, det är den tid som kallas för karenstid. Efter dessa 45 dagar kan du ansöka om a-kassa om du uppfyller vissa förutsättningar.

Vilka förutsättningar gäller för a-kassa vid egen uppsägning?

De vanligaste kraven för att få a-kassa efter egen uppsägning är att du måste vara arbetslös, aktivt söka jobb och vara registrerad hos Arbetsförmedlingen.

Nu kanske du undrar: ”Men vad ska jag göra under de 45 karenstid dagarna?” Bra fråga och jag har svaret för dig. Under dessa dagar kan du få stöd från socialförsäkringar eller aktivitetsstöd om du deltar i ett jobb- eller utbildningsprogram.

Om du kastar en blick på följande tabell kan du få en bättre förståelse.

Steg Förfarande Resultat
1. Egen uppsägning Uppsäger dig själv från ditt jobb Karenstid 45 dagar utan a-kassa
2. Karenstid Aktivt söka jobb eller utbildningsprogram Stöd från socialförsäkringar eller aktivitetsstöd
3. Ansöka om a-kassa Aktivt söka jobb och vara registrerad hos Arbetsförmedlingen A-kassa

Är det då värt att avsluta vid egen uppsägning?

Det beror på din egna situation och motiven bakom din uppsägning. Var noga med att väga fördelarna och nackdelarna innan du gör ett så viktigt beslut. Men kom ihåg förutsättningarna för a-kassa vid egen uppsägning, och ha hopp, för efter regn kommer solsken!