Blogg

Vad ska man göra om man bränt sig

Vad ska man göra om man bränt sig?

Också, olyckor kan hända, eller hur? Faktum är att det är mycket vanligt att råka ut för brännskador i hemmet. Men lugn, jag är här för att hjälpa dig! Låt mig berätta vad du ska göra om du bränt dig.

Först och främst, vid mindre brännskador, låt området svalna och tvätta sedan med mild tvål och vatten. Använd sedan en mjukgörande kräm som aloevera eller någon annan kräm som är speciellt framtagen för brännskador. Avstå från att peta på blåsor som kan uppstå, de är kroppens naturliga sätt att skydda och läka huden.

Vid mer allvarliga brännskador, ring 112 eller sök vård direkt. Det är otroligt viktigt att inte försöka behandla allvarliga brännskador själv. Skulle du ha frågor eller vara osäker, ring telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning.

TYP AV BRÄNNSKADA SYMPTOM BEHANDLING
Förstgradsbrännskada Röd, smärtsam hud Kyla ned, använd mjukgörande kräm
Andragradsbrännskada Röd, smärtsam hud, blåsbildning Kyla ned, sök vård vid stora ytor eller om det är i ansiktet etc.
Tredjegradsbrännskada Allvarlig skada, vit eller kolsvart hud RING 112!

Hur förebygger man brännskador?

För att förhindra brännskador, bör du alltid vara uppmärksam när du använder eldstad, spis, strykjärn eller andra föremål som blir heta. Använd skyddande handskar vid tillagning av mat, och se till att alltid hålla heta drycker utom räckhåll för barn.

Och kom ihåg, en brännskadas allvar bedöms inte bara av hur djupt den bränt utan även av vilka kroppsdelar som är drabbade, hur stor yta brännskadan täcker och åldern och allmäntillståndet hos den drabbade personen.

  • Var alltid försiktig med värme
  • Ha en brandsläckare tillgänglig
  • Det är alltid säkrare att söka medicinsk hjälp vid tvivel

Kom ihåg, olyckor händer men med kunskap kan vi minimera risken. Första hjälpen är viktig vid alla typer av skador, och brännskador är inget undantag!