Blogg

Måste man göra bodelning vid skilsmässa

Måste man göra bodelning vid skilsmässa?

Bodelning är en fråga som många ställer sig vid en skilsmässa, så låt mig förklara hur det fungerar. I grunden handlar det om att dela upp allt man äger gemensamt, så att varje part får sin rättmätiga del. Men måste man göra en bodelning vid skilsmässa?

Svaret är både ja och nej – det beror på situationen. Låt oss dyka djupare in i ämnet och ta reda på när och varför en bodelning kan vara nödvändig vid skilsmässa.

När behöver man göra bodelning?

Enligt svensk lag är det av största vikt att båda parter kommer överens om en bodelning, om man har gemensamma tillgångar. Om man kan komma överens utan att göra en formell bodelning är det självklart en enklare lösning, men detta är inte alltid möjligt.

Område Bodelning vid skilsmässa Allmän information
Vigsel Giftorättsgods delas lika mellan parterna, såvida inte annat avtalats genom äktenskapsförord. särägda tillgångar delas inte.
Samboskap Sambolagen kräver en bodelning av samboegendom, såvida inte annat avtalats. Sambos bodelning omfattar normalt sett gemensam bostad och bohag.
Äktenskapsförord Om parterna har upprättat ett äktenskapsförord och enighet råder, kan bodelning begränsas eller uteslutas helt. Äktenskapsförord måste vara skriftligt och registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.
Dispyt Om parterna inte kan komma överens kan en bodelningsförrättare tillsättas som hjälp för att genomföra bodelningen. En bodelningsförrättare är en opartisk person som hjälper parterna att dela upp sina tillgångar.

Hur går en bodelning till?

Om man bestämmer sig för att genomföra en bodelning vid skilsmässa, finns det några steg att följa:
1. Inventera alla gemensamma tillgångar, exempelvis bostad, bil, fonder och bankkonton.
2. Bestäm värdet på respektive tillgång.
3. Fördela tillgångarna mellan er på ett rättvist och balanserat sätt.
4. Eventuellt upprätta ett skriftligt avtal om bodelningen för att undvika framtida konflikter.

Sammanfattning

Så, måste man göra en bodelning vid skilsmässa? Nej, inte om båda parter kommer överens om hur deras tillgångar ska fördelas. Dock är det ofta en bra idé att genomföra en bodelning för att säkerställa att allt görs korrekt och rättvist mellan parterna. Som ni ser i tabellen ovan, finns det även vissa legala krav som kan påverka beslutet om att göra en bodelning. Det bästa är att diskutera och komma överens om en lösning som passar er båda – och kanske även rådfråga en jurist vid behov. Lycka till!