UV1
Blogg

UV dräkt är bra i solen, både för barn och vuxna

Är man en person som inte vill använda solskyddskrämer av en eller annan anledning så finns det andra lösningar att ta till. En sådan är att använda en UV dräkt. Då får man solskydd för huden utan att smörja in sig med krämer.

Snabbfakta om storlekar på UV dräkt:

9 – 12 månader74/80 cm
1½ – 2 år86/92 cm
3 – 4 år98/104 cm
5 – 6 år110/116 cm
7 – 8 år122/128 cm

Skydda barn i solen

När det gäller storlekar börjar de flesta UV dräkterna i storlek 74/80. En tanke bakom detta är att bebisar under ett år inte alls bör vara i solen. Även om man har en liten bebis brukar de flesta vuxit i åtminstone storlek 74 när de fyllt ett år.

Sommar och sol, eller kanske rent av en utlandssemester. Det finns många anledningar att tänka sig för när man befinner sig i solen. Fler och fler fall av malignt melanom upptäcks i Sverige. Det är en hudcancerform som kan uppstå i huden. Sedan det glada 80-talet när alla skulle vara brunbrända och fräscha har det uppstått fler fall av hudcancer.

UV dräkt när man vill vara ute i solskenet

Det har under många år ansetts vara fint och fräscht att vara brunbränd på kroppen. Längre bak i tiden var det finast att vara blek i hyn. Det betydde att man hade pengar nog att inte behöva gå på fälten och arbeta. På den tiden var det arbetarna som blev brunbrända efter slitet i jordbruket eller på havet.

Men långsamt kom detta att ändras. Det uppfanns även solarium så man kunde vara brun som en pepparkaka hela året. Numera har många dock insett att även om det ser fint och fräscht ut så bör man vara varsam i solens starka sken. Samtidigt så bör man faktiskt vara ute i solen och få D-vitamin i kroppen.

Så det där med att hitta en balansgång är oerhört viktigt. En varm sommardag vill man gärna ta ett dopp och kanske vara kvar på stranden. Låta barnen leka i sanden och i vattnet. Då kan man se till att skydda huden på olika sätt.

Några sätt att skydda huden:

  • Vara i skuggan
  • Ta på luftiga (mörkare) kläder
  • Solkräm
  • UV dräkt

UV dräkter finns i olika modeller och former. För mindre barn kan man köpa en heldress. Den sitter på hela tiden och barnen kan inte så lätt ta av dräkten själva. För de lite större barnen kan man istället välja en dräkt som är tvådelad. Då kan man fundera över om man vill ha långa eller korta ärmar.

UV kläder finns till både vuxen och barn

När det handlar om UV dräkt finns det flera olika märken man kan titta på. Ett urval av de dräkter man kan köpa till både vuxen och barn är:

  • Kuling UV dräkt
  • Liewood UV dräkt
  • Geggamoja UV dräkt
  • Lindex UV dräkt
  • Mini Rodini UV dräkt
  • KappAhl UV dräkt

Rea är ett bra alternativ när man ska köpa UV dräkt

Har man tur när man letar en UV dräkt så kanske man hitta den på exempelvis KappAhl eller Lindex när de har rea. Hittar man en UV dräkt på rea är det bara att slå till. Det kan vara bra att tänka på att det inte alltid är smart att låta ärva UV dräkter. Med ålder och påverkan av slit så tappar de skydd. Så om man funderar på att låta småsyskon ha samma dress – köp en ny istället.

Tyvärr har varken Kuling, Liewood eller något av de tidigare nämnda märkena UV kläder för vuxna. Det går dock att söka på Internet får hittar man flertalet träffar. För det gäller ju inte bara att skydda barnen, man bör ju skydda sig själv som vuxen också. Många som använder SUP-brädor eller dyker bör tänka på reflektionerna som solen ger i vattnet. Den roliga SUP-turen kan resultera i en bränd hud som kommer göra ont i många dagar framöver. Ta därför för vana att alltid ha bra kläder när det är väderlek att vara utomhus.