Blogg

Är 1 maj en röd dag

Vad är 1 maj?

Många förknippar 1 maj med festligheter, demonstrationer och självklart en mycket välförtjänt sovmorgon. Men, är 1 maj en röd dag en fråga som ofta kommer upp. De goda nyheterna? Svaret är ja!

1 maj, som också kallas Arbetarnas internationella kampdag, är en allmän helgdag i Sverige där vi får chansen att verkligen lyfta fram vikten av arbetarnas rättigheter samt att hylla den svenska arbetarrörelsen. Vad som gör denna dag extra speciell är att oavsett vem du är, så har du möjligheten att komma samman och visa ditt stöd.

Härligt, eller hur? Men vad innebär en röd dag egentligen? Låt oss dyka ner i det.

Vad menas med en röd dag?

En röd dag är kort och gott en helgdag som markerats med rött i almanackan. Vi har turen att ha några av dessa dagar i Sverige.

Datum Högtid/helgedag Betydelse
1 januari Nyårsdagen Firande av det nya året
6 januari Trettondedag jul Firande av de tre vise männens ankomst
1 maj Arbetarnas internationella kampdag Firande och manifestation för arbetarnas rättigheter
25 december Juldagen Firande av Jesu födelse

Varför firas 1 maj?

1 maj firas för att högtidlighålla arbetargarörelsens insatser för bättre arbetsförhållanden och arbetarnas rättigheter. Sedan 1939 är detta en allmän helgdag i Sverige. Visste du att denna dag firas i mer än 80 länder världen över? Så är 1 maj en röd dag? Svaret är ja, och inte bara i Sverige. Den firas runt om i världen, vilket visar det globala engagemanget för arbetarnas rättigheter.

Så när du njuter av din sovmorgon den 1 maj, ta en minut eller två för att tänka på hur denna dag har kommit till, och de avsevärda förbättringar den har fört med sig i arbetslivet.